Startsida

Kontakt

Ljudteknik

Musikunderhållning

Elektronikkonsulttjänst

Gitarr och stränginstrument-reparationer

Pianoflyttutrustning och pianostämning

Ljudteknik

 

Digitalisering, renovering och redigering av ljudinspelningar

Har du intressanta ljudinspelningar som du inte längre kan spela eller hellre vill ha på CD eller som digitala ljudfiler? Jag kan överföra ljudet från följande media:

Jag har även möjlighet att digitalt "tvätta" bort brum, brus och knaster. Hur mycket störningarna kan elimineras varierar dock från fall till fall. Det går även att digitalt justera hastigheten på inspelningarna ifall de skulle vara inspelade med fel hastighet. 

Vad kostar det?

Klicka på länken nedan för att få aktuella prisuppgifter på alla olika ljudarbeten:

länk till prislista

 

Vattenskadade inspelningar

Vatten är egentligen inget stort problem för bandinspelningar så länge det är rent vatten. Översvämningsvatten kan dock innehålla allt möjligt, framförallt jordpartiklar och föroreningar. Bandet måste snarast sköljas rent och torkas under kontrollerade former i klimatkammare under lång tid. För kassettband måste bandspolarna först tvättas rena, torkas och därefter flyttas till en ny kåpa. Extremt smutsiga band som inte går att rengöra kan förstöra bandspelaren så det måste bli en bedömning från fall till fall. Jag har även tillgång till mikroskop för närmare analys. Kostnaden beror på svårighetsgraden av rengöringsprocessen och bedöms från fall till fall. 

Brutna eller buckliga skivor

Lackskivor på pappmaterial kan ibland böja sig kraftigt. Lacket är sprött och kan krakelera. Att spela av en sådan skiva går ibland med lite trix och mycket låg hastighet. Brutna skivor går ibland att limma ihop om snittytan är oskadad. Därefter görs en digitalisering. Har man tur går det t o m att rädda båda sidors inspelning, men det kan hända att ena sidan måste offras. Klickljuden i skarven går ofta att digitalt plocka bort.

Mögliga vaxrullar eller lackskivor

...är tyvärr omöjliga att rädda om möglingsprocessen gått för långt. Lackskivor bryts nämligen långsamt ner i ytan av en process som påstås ha med mögel att göra, även om jag själv tror att det är en oxidationsprocess (jag är ingen kemist).

 

Maskinpark:

Edison fonograf med 2-minuters och 4-minuters-rullar. Den elektriska kopplingen från fonografen till ljudkortet går via en mikrofon som appliceras i "tonhuvudet", så själva tratten är inte inblandad då överföringen görs.I annat fall blir ljudet alltför trattliknande.

skivspelare: Lenco L75 (nyrenoverad) med speciell pickup och nål för alla typer av 78-varvare och en annan för vanliga vinylskivor

Trådspelare: Webster-Chicago model 18-1, (kompatibel med Luxor magnefon m m)

 


Två olika Revox B77 
2-spår och 4-spår

Alla hastigheter möjliga efter digitalisering.

(för både mono-inspelningar på flera spår, eller 2-kanals stereo)

rullbandspelare (1/4 tum) 4 parallella spår: 
SONY TC-366-4 quad

 

rullbandspelare 8 parallella spår (1/4 tum):
Fostex model 80. I original kör maskinen i 15 tum/sek, men jag kan driva den externt även i 7,5 tum/sek.

  • Sharp Optonica RT-3838 cassette deck
  • NAD kassettdäck med Dolby-C
  • Skantic kassettdäck (ordinärt)

Kassetter i vanligt 2-spårsformat

Tascam 234
Kassetter i 4-spårsformat

Elcaset: SONY Stereo Elcaset EL-5
Stora ljudkassetter med 1/4-tums band 

I bilderna visas även en vanlig ljudkassett som storleksjämförelse.

DAT-spelare: SONY TCD-D8, (digitala ljudkassetter: 
16 bitars upplösning med 32, 44.1 eller 48kHz samplingshastighet) Digital överföring via SPDIF.

SONY minidisc-spelare MDS-JE500 med digital utgång via SPDIF.

Diktafon-kassettspelare SANYO stereo microcassette deck RD XM1, med dolby funktion mm.

 

Be gärna om offert. Ange antal band eller skivor som ska överföras, samt total speltid. Annars finns här en preliminär prislista.

 

Min erfarenhet av ljudteknik

Jag började intressera mig för ljudteknik redan kring 1980 då jag som tonåring byggde förstärkare, högtalare och modifierade kortvågsradiomottagare. Under mina studier på Elektrotekniklinjen på LTH var jag dessutom ljudtekniker för tre olika spexföreningar på Akademiska Föreningen i Lund under nästan 6 års tid. Efter studierna började jag 1997 som elektronikkonstruktör på Axis i Lund där jag bl a konstruerade ljudkort i olika övervakningskameror. Sedan 2005 har jag dessutom varit anställd som akustiker och audiosystemingenjör på Sony Ericsson (sedermera Sony mobile) i Lund. Från 2013 ombildades en del av Sony mobiles hårdvaru-avdelning och jag jobbar nu vidare hos Sigma Connectivity som audioexpert i ett akustiklab där vi utvecklar ljudprodukter till alla möjliga internationella företag.

Att överföra och arbeta med ljud kräver goda kunskaper och gott musiköra. Jag kan t ex anpassa uppspelningshastigheter till rätt tonart eller röster till rätt klangfärg. Att restaurera ljud snyggt, är en konstart. Restaurering måste utföras varsamt och med balans mellan nyttosignal och störningar. Det får aldrig låta konstgjort. Till min hjälp har jag många digitala verktyg.

Hur bra kan då ljudet bli från en gammal inspelning? Här är tre exempel på inspelningar som jag överfört och tvättat digitalt:

Stenkaka / 78-varvare, Nat King Cole: Thats my girl (OK, Denna är väldigt bra i kvalitén från första början och dessutom har jag experimenterat med att lägga på lite reverb eftersom inspelningen var inspelad i en dämpad studio utan naturlig efterklang. Men det ÄR en stenkaka!)

Magnefoninspelning (magnetisk tråd från omkring 1949) Okänd dragspelare från USA.

Vaxrullar från Edisonfonograf: Cylinder 2229 Quartette Farmyard medley  Inspelning från vaxrullar är svårt, då materialet i rullarna ofta är svårt slitet eller skadat av åldring i materialet (i vissa fall mögelangrepp).

 

Under åren har det blivit en del intressanta överföringar:

"Det enda du kan lämna efter dig till eftervärlden är digitala filer. Allt annat är förgängligt."


Denna sida senast uppdaterad: 2018-11-11